Porady \ Odrobina Prowansji w Twoim domu

      Prowansja - kraina pachnących ziołami wzgórz, gdzie słońce rozpala i pobudza zmysły.  Słynie z lawendowych pól, oliwy i niezapomnianego smaku wina.  Gdy ktoś choć jeden raz „zasmakował” Prowansji koniecznie chce do niej wrócić. Jeżeli jesteśmy smakoszami południowej kuchni i lubimy urozmaicać potrawy świeżymi ziołami warto pomyśleć o posadzeniu w domu lub n balkonie roślin jadalnych. Obecnie na rynku mamy bardzo duży wybór różnych ziół, które z powodzeniem możemy uprawiać w domu. Najpopularniejsze z nich to bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano, kolendra, pietruszka, szczypiorek, melisa, mięta. Jeżeli w naszej kuchni nie ma miejsca na ziołowy ogródek można swobodnie przenieść  go na balkon, czy taras. Niektóre gatunki  odporne na warunki klimatyczne mogą już w kwietniu być umieszczone na balkonie. Do takich ziół należą: melisa, szczypiorek, lubczyk, pietruszka, szczaw.
Do założenia ogródka ziołowego na balkonie wystarczy tak na prawdę trochę wiedzy i odpowiednia donica.  Jak w przypadku każdej rośliny ważne jest nasłonecznienie. Większość ziół śródziemnomorskich takich jak tymianek, rozmaryn czy oregano rozwija pełny aromat na nasłonecznionym stanowisku. Gatunki te dobrze  znoszą susze i upały i co ważniejsze nie giną nawet wtedy gdy bryła korzeniowa całkowicie wysycha. Na stanowiskach częściowo zacienionych (balkony od strony zachodniej) dobrze  czuła się będzie szałwia, wawrzyn i bazylia. Stanowisko takie jednak musi być ciepłe i osłonięte od wiatru. Trzeba również pamiętać, że gatunki takie jak mięta i estragon nie tolerują innych roślin koniecznie muszą być posadzone w osobnych pojemnikach. 

Mapa strony
Elho Bliss Design Lechuza